Gambar Muka Depan Hero
0.0 (0)

Pokok Chengal Tertua dan Terbesar, Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun

Usia pokok tertua ini dianggarkan 1,300 tahun berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang (growth ring) pada kadar 0.4sm setahun.

54 Pengunjung
sun.png

23.4 ℃

Hujan

Tentang

Pokok cengal ini spesis Neobalanocarpus heimii. Berukuran 1675 cm lilitan dan 65 meter tinggi. Pokok ini di Kompartment 5, Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun Terengganu. Pokok cengal terbesar dan berusia kira-kira 1300 tahun ini ditemui di Hutan Simpan Pasir Raja, Hulu Dungun pada 1999 oleh Pegawai Renjer Durian Mas II, Encik Omar Mohamad. Pokok tersebut berdiri setinggi 65 meter dan ukur ilitnya 16.75 meter atau kira-kira 13 pemeluk, serta bergaris pusat 5.32 meter memerlukan 27 buah lori bagi mengangkut kayunya jika ditebang. Isipadu pokok chengal ini dianggarkan 220 m3 dengan keberatan 120 tan metrik. Pokok yang terletak lebih kurang 200 meter dari sempadan Taman Negara dan 390 meter dari paras laut di kawasan Kompartment 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia Book Of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan di dokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun 2001. Antara aktiviti yang boleh dibuat adalah melihat pokok chengal dan merentasi hutan.

Waktu Operasi

 • Ahad
  : Tutup
 • Isnin
  : Tutup
 • Selasa
  : Tutup
 • Rabu
  : Tutup
 • Khamis
  : Tutup
 • Jumaat
  : Tutup
 • Sabtu
  : Tutup

Alamat

Hutan Simpan Pasir Raja, 23000 Dungun Terengganu

Nombor Talian Tetap

Tiada maklumat

Nombor Telefon Bimbit

Tiada maklumat

Email

Tiada maklumat

Laman Web

Tiada maklumat

Aktiviti Untuk Dilakukan

Terokai pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan di Pokok Chengal Tertua dan Terbesar, Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun

No Activity

Maklum Balas

Jadi yang pertama untuk berkongsi pengalaman berada di Pokok Chengal Tertua dan Terbesar, Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun

Tulis Maklum Balas

Lain-lain

Lihat Lagi

Ada aduan atau cadangan ?

Buat Aduan / Cadangan