Sejarah dan Warisan

16 produk dijumpai

Stor Bahan Letupan, Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Setor Bahan Letupan - Tempat penyimpanan bahan letupan yang digunakan untuk kerja-kerja memecahkan bukit bagi mendapatkan bijih besi.

Kolam Renang , Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Kolam Renang di Bukit Besi, Dungun merupakan kolam pertama di Tanah Melayu dibina sekitar tahun 1950 yang dilengkapi papan anjal. Terdapat dua buah kolam yang dibina iaitu untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Terowong Belting, Bukit Besi, Dungun Terengganu
(0)

Terowong Belting, Bukit Besi, Dungun Terengganu.

Stock Piles 1, Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Sebuah Bangunan tempat simpanan sementara bijih besi sebelum dipunggah ke dalam kereta api.

Stock Piles 2, Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Stock Piles 2 -Bijih besi dari Stock Piles I dihantar ke bangunan ini menggunakan alat penghantar (haulage way) yang bersambung dengan Stockpiles 2.

Tint Plant atau Washing Plant Bandar Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Tint Plant atau Washing Plant Bandar Bukit Besi, Dungun, Terengganu, pada zaman Eastern Mining and Metal Company (EMMCO) ia digunakan sebagai tempat memproses dan membasuh bijih besi.

Muzium Bukit Besi, Bandar Bukit Besi, Dungun
(0)

Muzium Bukit Besi yang terletak di Bandar Bukit Besi, Terengganu ini memaparkan sejarah perlombongan bijih besi terbesar di Asia Tenggara pada tahun 1916 telah mula dibuka untuk orang awam bermula pada 15 Oktober 2021.

Rumah No 1, Bukit Besi, Dungun
(0)

Rumah No.1 disediakan oleh pihak syarikat perlombongan Jepun pada tahun 1930-an sebagai kediaman rasmi pengurus syarikat perlombongan tersebut.

Stesen Crushing Plant, Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Stesen Crushing Plant pada tahun 1948 adalah merupakan sebuah tempat pemecahan bijih besi.

Stesen Opal, Bandar Bukit Besi, Dungun, Terengganu
(0)

Stesen Opal di Bukit Besi merujuk merujuk kepada empat bangunan yang terdapat di sini iaitu Washing Plant, terowong belting, Stock Piles 1 dan Stock Piles 2.

Stesen Chimney, Bandar Bukit Besi, Dungun
(0)

Stesen Chimney, Bandar Bukit Besi yang di bina pada Tahun 1942.

Kubu Mat Kilau, Padang Jerangau, Kampung Pasir Raja, Dungun
(0)

Kubu Mat Kilau yang terletak di Padang Jerangau, Kampung Pasir Raja merupakan warisan sejarah bangsa kesan perjuangan pahlawan mat kilau menentang penjajah british pada lewat 1890-an.

Bumbung Raja, Kampung Pasir Raja, Dungun
(0)

Bumbung Raja merupakan sebuah batu besar yang terletak di tepi Sungai Dungun di kampung ini. Dipanggil Bumbung Raja kerana, di sini merupakan tempat persinggahan atau tempat bermalam anak-anak raja dari Inderapura @ Pahang pada kurun ke-17.

Makam Tun Ali, Kampung Kuala Jengal, Dungun
(0)

Makan Tun Ali terletak di Tanah Perkuburan Kampung Kuala Jengal yang merupakan perkampungan lama yang jaraknya terletak di dalam kira-kira 40 km dari Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun dan 60 km dari Bandar Dungun.

Masjid Engku Haji Mahmud (Masjid Jambi), Kampung Pasir Gajah , Kemaman
(0)

Masjid Engku Haji Mahmud atau dikenali sebagai Masjid Jambi terletak di Kampung Pasir Gajah, Cukai, Kemaman.

Rumah Jambi, Kampung Pasir Gajah, Kemaman
(0)

Rumah Jambi Kampung Pasir Gajah dibina pada Tahun 1933 sehingga tahun 1937 oleh tukang-tukang cina di Cukai, Kemaman. Keluasan berjumlah seluass 4 ekar yang dimiliki oleh Tengku Haji Mahmud bin Tengku Abu Bakar yang berasal dari Jambi, Sumatera