Sejarah dan Warisan

6 produk dijumpai

Muzium Bukit Besi
(0)

Muzium Bukit Besi yang terletak di bandar Bukit Besi, Terengganu ini memaparkan sejarah perlombongan bijih besi terbesar di asia tenggara yang bermula dari tahun 1916 dibuka untuk orang awam bermula pada 15 Oktober 2021.

Rumah dan Masjid Jambi, Kampung Pasir Gajah
(0)

Rumah dan Masjid Jambi, Pasir Raja terletak di Kampung Pasir Gajah, Cukai, Kemaman. Struktur binaan masjid ini, terasa bagaikan berada di Indonesia yang kaya dengan pelbagai keindahan seni bina lama.

Kubu Mat Kilau
(0)

Kubu Mat Kilau yang terletak di Padang Jerangau, Kampung Pasir Raja merupakan warisan sejarah bangsa kesan perjuangan pahlawan mat kilau menentang penjajah british pada lewat 1890an.

Bukit Besi Bandar Bersejarah
(0)

Terdapat koleksi khazanah dan maklumat lengkap perlombongan bijih besi di kawasan Bukit Besi yang pernah beroperasi hampir 60 tahun bermula tahun 1916.

Gua Bewah
(0)

Di Gua Bewah terdapat sebuah mini muzium yang menampilkan gambar-gambar dan artifak dari berbagai spesies haiwan nocturnal dan serangga yang terdapat di dalam gua.

Gua Taat
(0)

Gua ini mula diterokai untuk kajian sejarah pada tahun 1959. Terdapat penemuan pelbagai peralatan zaman dahulu seperti tembikar dan sisa makanan yang dianggarkan berusia sekitar 5,000 hingga 12,000 tahun dahulu yang dipercayai daripada kebudayaan Hoabinh. Keunikkan gua ini adalah pembentukan stalaktit yang membentuk formasi binatang, tiang – tiang yang seolah menyokong permukaan atas gua, ada juga yang berbentuk gigi jerung, tulang temulang dan pelbagai lagi.