Gambar Muka Depan Hero
0.0 (0)

Air Terjun Chemerong, Berembun, Langsir (CBL)

Air Terjun Chemerong, Berembun dan Langsir, yang terletak di Kampung Pasir Raja, Dungun Terengganu atau singkatannya CBL merupakan tempat pelancongan yang menjadi tumpuan pendaki dan pencinta alam semula jadi.

109 Pengunjung
sun.png

21.6 ℃

Bacaan Tidak Dikenalpasti

Tentang

Air Terjun Chemerong, Berembun dan Langsir, yang terletak di Kampung Pasir Raja, Dungun Terengganu merupakan satu tumpuan pengunjung untuk mandi-manda dan berkelah, ia terletak sekita 30km dari bandar al muktafi billah dalam daerah dungun. Air tejun setinggi 305meter dan merupakan salah satu yang tertinggi di negara ini. Di sini juga terdapat banyak kawasan yang mempunyai air yang dingin dan jernih yang sesuai untuk mandi-manda atau bermain-main air. Kecantikan semulajadi kawasan persekitaran turut menambahkan kepada suasana yang nyaman dan menyegarkan. Bagi mereka yang gemar aktiviti lasak seperti mendaki gunung boleh lah berkunjung ke sini kerana terdapat satu denai untuk di daki. Chemerong, Berembun dan Langsir atau singkatannya CBL merupakan tempat pelancongan yang menjadi tumpuan pendaki dan pencinta alam semula jadi. Kawasan ini terletak di Hutan Simpan Pasir Raja. Keunikan CBL ini adalah mempunyai air terjun yang tertinggi di Malaysia setinggi 307 meter. Keunikan Air Terjun Chemerong ini adalah mempunyai air terjun yang tertinggi di malaysia setinggi 307 meter. Mengikut cerita dari pendaki yang berpengalaman mendaki di beberapa kawasan lain, pepohon bonsai di cbl antara yang tercantik pernah mereka jumpai.

Bagaimana untuk ke sini

Jarak dari Kuala Terengganu ke Air Terjun Chemerong lebih kurang 127km bersamaan 1 jam 49 minit perjalanan. Bagi penduduk setempat, pengunjung boleh melalui jalan alternatif dari Dungun untuk tiba ke lokasi. Bagi pengunjung luar Terengganu, mereka perlu melalui Lebuhraya Pantai Timur 2 untuk ke Kuala Dungun dan menggunakan beberapa jalan alternatif. Pengunjung juga boleh menggunakan aplikasi Google Maps atau Waze untuk ke lokasi.

Waktu Operasi

 • Ahad
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Isnin
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Selasa
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Rabu
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Khamis
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Jumaat
  : 07:00 AM - 06:00 PM
 • Sabtu
  : 07:00 AM - 06:00 PM

Alamat

Hutan Simpan Pasir Raja, 23000, Dungun, Terengganu

Nombor Talian Tetap

09-8441404 (Pejabat Perhutanan Daerah Dungun)

Nombor Telefon Bimbit

Tiada maklumat

Email

Tiada maklumat

Laman Web

Tiada maklumat

Aktiviti Untuk Dilakukan

Terokai pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan di Air Terjun Chemerong, Berembun, Langsir (CBL)

No Activity

Maklum Balas

Jadi yang pertama untuk berkongsi pengalaman berada di Air Terjun Chemerong, Berembun, Langsir (CBL)

Tulis Maklum Balas

Lain-lain

Lihat Lagi

Ada aduan atau cadangan ?

Buat Aduan / Cadangan