Gambar Muka Depan Hero
0.0 (0)

Taman Herba, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu

Pelbagai jenis herba yang bagus untuk kesihatan terdapat di sini. Anda boleh mencuba air herba yang disediakan sebelum meneruskan perjalanan anda ke destinasi seterusnya.

762 Pengunjung
sun.png

25.6 ℃

Hujan Kilat Sederhana

Tentang

Taman Herba Tasik Kenyir terletak di Pulau Sah Kecil, kira-kira 10 minit dari Jeti Pengkalan Gawi. Terdapat lebih daripada 200 jenis pokok herba tradisional di sini. Antaranya ialah Tongkat Ali, Kacip Fatimah, Tongkat Haji Samad, Misai Kucing, Mas Cotek dan lain-lain. Pengunjung juga boleh melihat pelbagai jenis tumbuhan herba yang terapeutik dan terkenal dengan fungsinya dalam tujuan perubatan tradisional. Maklumat terperinci mengenai herba disediakan oleh Pusat Interpretasi dan sebuah Arboretum bagi menyimpan semua spesis herba di taman. Selain itu juga, pengunjung boleh menikmati hidangan minuman herba Tongkat Ali, Kacip Fatimah atau Mahkota Dewa yang terkenal dengan nutrisinya yang berkhasiat. Pelbagai aktiviti dapat diadakan disini seperti cuba rasa air herba, menanam pokok herba, laluan refleksologi, penerangan mengenai herba dan macam – macam lagi.

Bagaimana untuk ke sini

Jarak dari Kuala Terengganu ke Taman Herba Pulau Sah Kecil di Tasik Kenyir lebih kurang 80 KM. Sekiranya anda dari Kuala Lumpur, perlu melalui Lebuhraya Karak ke Lebuhraya Jerangau Jabor dan terus ke Ajil untuk sampai ke bandar Kuala Berang dan seterusnya ke Kenyir. Untuk tiba ke lokasi, pengunjung perlu menaiki bot dari jeti Pengkalan Gawi untuk ke lokasi Taman Herba.

Waktu Operasi

 • Ahad
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Isnin
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Selasa
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Rabu
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Khamis
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Jumaat
  : 09:00 AM - 05:00 PM
 • Sabtu
  : 09:00 AM - 05:00 PM

Alamat

Tasik Kenyir, Terengganu

Nombor Talian Tetap

096267788

Nombor Telefon Bimbit

Tiada maklumat

Email

kenyirtraveltrg@gmail.com

Laman Web

Tiada maklumat

Aktiviti Untuk Dilakukan

Terokai pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan di Taman Herba, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu

No Activity

Maklum Balas

Jadi yang pertama untuk berkongsi pengalaman berada di Taman Herba, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu

Tulis Maklum Balas

Lain-lain

Lihat Lagi

Ada aduan atau cadangan ?

Buat Aduan / Cadangan